Aktiviteter och sevärdheter året om

Få saker slår intrycket och utsikten från 
1 883 meters höjd. Fråga Gaustatoppens många skidentusiaster och fjällvandrare.

Gaustatoppen är omtalad för sina möjligheter för vintersporter, den svårslagna fallhöjden och offpiståkningens branta lutningar. Men upplevelserna slutar varken med skidsäsongen eller med bergets branter.

I dag är Gaustatoppen den sjätte största skidorten i Norge. Nu förbereds berget för att kunna ta emot och hänföra ännu fler besökare. Bland annat genom att lift- och pistsystemet byggs ut, men också genom att berget får ett nytt centrum. Det är där som vi bygger Gausta View. Se gausta.com för mer information om vad som sker i området.

Mitt på berget byggs Gausta View

Gausta View ligger i ett av Gaustatoppens bästa ski in-/ski out-lägen med direkt anslutning till både liftsystemet och längdåkningsspår. Här bor du bokstavligen mitt i backen med flera nedfarter och en ny barnbacke precis utanför dörren. Bara några stavtag bort ligger även en av bergets 13 liftar.

Lika nära bor du restaurangbesöket, afterskin och skiduthyrningen eftersom Gausta View är en del av skidbergets nya centrum.

Skidåkning utöver det vanliga

Gaustatoppens pister och spår erbjuder variation i både åkning och svårighetsgrad. Här kan du kasta dig ut i branten eller längdåkningsspåret oavsett om du är nybörjare eller erfaren åkare.

Söker du adrenalinpåslaget i tuffare skidåkning så har du verkligen hamnat rätt. Fallhöjden i branterna är upptill hela 1 650m och utanför pisten så finns lutningar upp mot hela 40 grader.

Åker du hellre på längden så finns flera spår att välja mellan där det längsta mäter 23 kilometer. Det kortaste är 3 kilometer och är upplyst om kvällarna.

Snabbfakta
 • Kilometer pist: 45
 • Nedfarter: 35
 • Längsta nedfarten: 3 800 meter
 • Pister med elljusbelysning: 4
 • Liftar: 13
 • Barnbackar: 3
 • Svarta pister: 5
 • Röda pister: 11
 • Blå pister: 2
 • Gröna pister: 16
 • Kvällsåkningspister: 3
 • Längdspår: 85 km

1 883 andra anledningar att ta sig upp till toppen

Gaustatoppen är lika utmanande och rogivande bortom sina långa snöperioder. Om våren och vintern lockar bergets vandringsleder många som vill uppleva bergets mäktiga utblickar. Störst är upplevelsen uppe på toppen där de 1 883 meterna över havet gör att du kan se stora delar av Norge under molnfria dagar. Hit kan du också komma med den knappt 2 kilometer långa Gaustabanen som går inuti berget, ursprungligen byggdes för militära ändamål och är ett slags äventyr i sig.

Fler utmaningar i telemarken, Rjukan och Hardangervidda

Dina upplevelser slutar inte med möjligheterna på berget. Tack vare Gaustatoppens läge mitt i naturviddernas Telemarken ligger Gausta View nära många fler utmaningar och utflyktsmål. På bara 20 minuters avstånd ligger byn Rjukan som är porten till Hardangervidda. Den omtalade högfjällsplatån är Europas största med 8,6 miljoner hektar, flera glaciärer och Hardangervidda nationalpark. Området lockar årligen många fjällvandrare, klättrare och mountainbikecyklister som lättast startar sitt äventyr via linbanan Krossobanen. Linbanan var den första av sitt slag i norra Europa och transporterar dig från Rjukan upp till knappt 900 meter över havet på fem minuter.

Världsarvsskyddad industri- och krigshistoria

Rjukan är lika mycket ett turistmål på grund av sin industrialisering. Norsk Hydros patenterade tillverkning av konstgödsel i början på 1900-talet blev en exportframgång som lade grunden till Norges utveckling från fattigt land till välfärdsstat. Framgången var möjlig genom byggandet av dåtidens största vattenkraftverk i världen. Platsen är även känd för sin senare tillverkning av så kallat tungt vatten och norska motståndsrörelsens sabotage som stoppade tyskarnas planer på kärnvapentillverkning under andra världskriget. I dag är den tidigare kraftstationen ombyggd till ett industrimuseum och ingår i industricentrumet som ingår i UNESCOS skyddade världsarv.